Szukasz czegoś?

* Na dole strony znajdziecie kalkulator BMI

piątek, 22 lutego 2013

Prosto z Indii :)

Coś bardziej skomplikowanego, ale dla chcącego nic trudnego.

Składniki:

  • 1 szklanka (250 ml) śmietanki 36%
  • 1 szklanka mleka w proszku
  • 3/4 szklanki ziaren sezamu
  • 1/2 szklanki cukru
  • szczypta kardamonu

Wykonanie:

Sezam prażymy na patelni aż przybierze delikatnie złotobrązowy kolor i przesypujemy go na talerz. Na patelnię wylewamy śmietankę, dodajemy mleko w proszku i mieszamy tak, aby pozbyć się grudek. Gotujemy dopóki masa nie zgęstnieje i nie będzie odstawać od brzegów. Dodajemy sezam i mieszamy dokładnie. Chwilę gotujemy. Dodajemy cukier i kardamon. Masa zrobi się rzadsza. Gotujemy mieszając aż znowu zgęstnieje. Wylewamy na talerz posmarowany olejem. Rozsmarowujemy masę na grubość ok. 1 cm w geometryczny kształt, co ułatwi później krojenie. Odstawiamy na 2 godziny (w temperaturze pokojowej) po czym kroimy na kawałki dowolnego kształtu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz