Szukasz czegoś?

* Na dole strony znajdziecie kalkulator BMI

czwartek, 21 lutego 2013

Sałatka ryżowa z fasolą i miętą


  • 100 g ryżu pełnoziarnistego parboiled naturalnego
  • 100g fasoli
  • 1 pęczek dymki
  • 1 cukinia
  • 2 pomidory
  • 2 gałązki selera naciowego
  • 1/2 pęczka świeżej mięty
  • 0,5 łyżeczki kurkumy
  • 6 łyżek oliwy
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny
  • sól, pieprz

Fasolę namoczyć przez noc. Ugotować fasolę do miękkości. Ryż ugotować w osolonej wodzie z kurkumą według przepisu na opakowaniu. Dymkę pokroić ze szczypiorkiem na cienkie krążki a seler naciowy w plasterki. Pomidory pokroić w kostkę a cukinię na talarki. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, wrzucić dymkę i seler, podsmażyć, dodać plastry cukinii podsmażyć na patelni z obu stron, aż będą lekko brązowe. Sok z cytryny wymieszać z pozostałą oliwą, posiekaną miętą, doprawić solą i pieprzem. Ryż wymieszać z fasolą i pomidorami oraz szczypiorkiem, dodać dymkę z cukinią i polać sosem, dokładnie wymieszać i podawać na ciepło.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz