Składniki
- 100 g ryżu pełnoziarnistego parboiled naturalnego
- 100g fasoli
- 1 pęczek dymki
- 1 cukinia
- 2 pomidory
- 2 gałązki selera naciowego
- 1/2 pęczka świeżej mięty
- 0,5 łyżeczki kurkumy
- 6 łyżek oliwy
- sok wyciśnięty z połowy cytryny
- sól, pieprz
Przygotowanie
Fasolę namoczyć przez noc. Ugotować fasolę do miękkości.
Ryż ugotować w osolonej wodzie z kurkumą według przepisu na opakowaniu.
Dymkę pokroić ze szczypiorkiem na cienkie krążki a seler naciowy w
plasterki. Pomidory pokroić w kostkę a cukinię na talarki. Na patelni
rozgrzać 2 łyżki oliwy, wrzucić dymkę i seler, podsmażyć, dodać plastry
cukinii podsmażyć na patelni z obu stron, aż będą lekko brązowe. Sok z
cytryny wymieszać z pozostałą oliwą, posiekaną miętą, doprawić solą i
pieprzem. Ryż wymieszać z fasolą i pomidorami oraz szczypiorkiem, dodać
dymkę z cukinią i polać sosem, dokładnie wymieszać i podawać na ciepło.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz