- 250 g kaszy kuskus
- 4 papryki (mogą być różnokolorowe)
- 200 g rozmrożonego szpinaku
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 800 ml bulionu warzywnego
- 1 cytryna (otrzeć skórkę i wycisnąć sok)
- 3 jajka
- 1 szklanka przecieru pomidorowego
- 50 g startego żółtego sera (np. gouda lub ementaler)
- 2 łyżki masła
- 1 łyżeczka kurkumy
- sól, pieprz
Przygotowanie
Kuskus w głębokiej misce posypać solą
i pieprzem, zalać ok. 350 ml gorącego bulionu (tak, aby warstwa bulionu
była wyżej o 2 cm od powierzchni kaszy), przykryć i odstawić na 15 min.
Na patelni rozgrzać masło, wrzucić pokrojoną w drobną kostkę cebulę i
przeciśnięty przez praskę czosnek, posypać szczyptą soli i poddusić, aż
cebula będzie szklista. Dodać rozmrożony szpinak i jeszcze chwilę razem
dusić. Kuskus podzielić na 3 równe części. Pierwszą dodać do szpinaku,
drugą wymieszać z 4 łyżkami przecieru pomidorowego a do trzeciej dodać
starty żółty ser i kurkumę. Wszystkie części dokładnie wymieszać.
Papryki umyć, odciąć górną część z ogonkiem i odłożyć, wydrążyć gniazda
nasienne i białe błony. Nałożyć do każdej papryki najpierw kuskus ze
szpinakiem, potem kuskus z serem i na końcu z przecierem pomidorowym,
każdą warstwę dobrze docisnąć łyżką. Ułożyć papryki w naczyniu
żaroodpornym, przykryć czapeczką, podlać pozostałą częścią bulionu i
przecieru pomidorowego. Zapiekać w piekarniku w temp. 180 stopni przez
około 45 min pod przykryciem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz