Szukasz czegoś?

* Na dole strony znajdziecie kalkulator BMI

czwartek, 21 lutego 2013

Tęczowe papryki z kuskusem

Składniki
  • 250 g kaszy kuskus
  • 4 papryki (mogą być różnokolorowe)
  • 200 g rozmrożonego szpinaku
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 800 ml bulionu warzywnego
  • 1 cytryna (otrzeć skórkę i wycisnąć sok)
  • 3 jajka
  • 1 szklanka przecieru pomidorowego
  • 50 g startego żółtego sera (np. gouda lub ementaler)
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • sól, pieprz
Kuskus w głębokiej misce posypać solą i pieprzem, zalać ok. 350 ml gorącego bulionu (tak, aby warstwa bulionu była wyżej o 2 cm od powierzchni kaszy), przykryć i odstawić na 15 min. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić pokrojoną w drobną kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek, posypać szczyptą soli i poddusić, aż cebula będzie szklista. Dodać rozmrożony szpinak i jeszcze chwilę razem dusić. Kuskus podzielić na 3 równe części. Pierwszą dodać do szpinaku, drugą wymieszać z 4 łyżkami przecieru pomidorowego a do trzeciej dodać starty żółty ser i kurkumę. Wszystkie części dokładnie wymieszać. Papryki umyć, odciąć górną część z ogonkiem i odłożyć, wydrążyć gniazda nasienne i białe błony. Nałożyć do każdej papryki najpierw kuskus ze szpinakiem, potem kuskus z serem i na końcu z przecierem pomidorowym, każdą warstwę dobrze docisnąć łyżką. Ułożyć papryki w naczyniu żaroodpornym, przykryć czapeczką, podlać pozostałą częścią bulionu i przecieru pomidorowego. Zapiekać w piekarniku w temp. 180 stopni przez około 45 min pod przykryciem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz