Pomysłów na pełnowartościowe śniadanie jest całe mnóstwo – wystarczy przygotowywać je w oparciu o kilka podstawowych zasad. Śniadanie powinno się składać z produktów zbożowych (pełnoziarniste pieczywo płatki, kasze) pokrywających przede wszystkim duże zapotrzebowanie ciała na energię z samego rana. Podobną rolę będzie spełniał dodatek tłuszczowy (dobrej jakości margaryna czy masło) czy orzechy i nasiona,
które poza zdrowymi tłuszczami zawierają pokaźne ilości składników
mineralnych. Poza tym ważne będą produkty dostarczające białka – nabiał, ryby, mięso czy jego zamienniki. Do tego solidna porcja warzyw i/lub owoców i mamy, dostarczających pierwszej dawki witamin.
W oparciu o te wskazówki możesz uzupełnić swój standardowy zestaw śniadaniowy, np. dodając do serka pokrojone truskawki czy nektarynkę
i kilka pokruszonych orzechów włoskich. W zależności od pory roku można
zmieniać dodatki, ale zachęcam do zmiany także produktów
"podstawowych", tzn. serek biały na jogurt, mleko czy pokruszony ser twarogowy, a bułkę na innego rodzaju pieczywo pełnoziarniste czy płatki. Takie śniadania dostarczą wszystkich niezbędnych składników i na pewno nigdy się nie znudzą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz