Na czym polega istota choroby?
Kwas askorbinowy odgrywa wiele
różnorodnych ról w organizmie, m.in. wzmacnia odporność, wpływa na
szczelność naczyń krwionośnych, chroni skórę, obniża ciśnienie, ma
działanie przeciwutleniające, bierze udział w metabolizmie leków. Główne
objawy szkorbutu dotyczą tkanki łącznej, co jest związane z
upośledzeniem syntezy kolagenu przez niedobór witaminy C, przez co
naczynia stają się kruche.
Jakie są przyczyny choroby?
Przyczynami szkorbutu jest zbyt małe spożycie produktów będących źródłem witaminy C.
Jakie objawy towarzyszą chorobie?
Niedobór kwasu askorbinowego
objawia się samoistnymi krwawieniami, bólami mięśni i stawów,
złamaniami, osłabieniem, zapalnym przerostem dziąseł i wypadaniem zębów,
słabym gojeniem ran, depresją, niedokrwistością, zaburzeniami
neurologicznymi, wybroczynami pod skórą.
Jakie badania należy wykonać, aby zdiagnozować chorobę?
Obserwuje się zmniejszone stężenie witaminy C w surowicy oraz cechy niedokrwistości w morfologii krwi.
Jakie są metody leczenia?
Leczenie szkorbutu polega na
suplementacji brakującej witaminy w postaci preparatów farmakologicznych
oraz wzbogaceniu diety w produkty bogate w kwas askorbinowy (owoce
cytrusowe, kiszona kapusta, ziemniaki).
Do jakiego specjalisty należy się zgłosić?
Pomoc można uzyskać u internisty lub pediatry.
Na czym polega profilaktyka tej choroby?
Witamina C nie jest
syntetyzowana w organizmie człowieka, dlatego musi być dostarczana z
pożywieniem. Witamina C jest bardzo wrażliwa na działanie wysokiej
temperatury, dlatego warzywa i owoce należy spożywać surowe. Źródłem
witaminy C są cytrusy, truskawki, czarna porzeczka, pomidory, papryka,
marchew, ziemniaki, brokuły.
Jakie leki są zalecane w tej chorobie?
Leczenie polega na podawaniu witaminy C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz