Szukasz czegoś?

* Na dole strony znajdziecie kalkulator BMI

poniedziałek, 25 lutego 2013

Szkorbut

Szkorbut jest to wielonarządowa choroba, wywołana długotrwałym niedoborem witaminy C w pożywieniu. Objawia się między innymi osłabieniem, krawieniami, wypadaniem zębów, słabym gojeniem się ran. Obecnie dotyczy z reguły małych dzieci, karmionych sztucznie mieszankami pozbawionymi witaminy C. W przeszłości chorowali na nią głównie marynarze i więźniowie.

Na czym polega istota choroby?

 Kwas askorbinowy odgrywa wiele różnorodnych ról w organizmie, m.in. wzmacnia odporność, wpływa na szczelność naczyń krwionośnych, chroni skórę, obniża ciśnienie, ma działanie przeciwutleniające, bierze udział w metabolizmie leków. Główne objawy szkorbutu dotyczą tkanki łącznej, co jest związane z upośledzeniem syntezy kolagenu przez niedobór witaminy C, przez co naczynia stają się kruche.

Jakie są przyczyny choroby?

Przyczynami szkorbutu jest zbyt małe spożycie produktów będących źródłem witaminy C.

Jakie objawy towarzyszą chorobie?

Niedobór kwasu askorbinowego objawia się samoistnymi krwawieniami, bólami mięśni i stawów, złamaniami, osłabieniem, zapalnym przerostem dziąseł i wypadaniem zębów, słabym gojeniem ran, depresją, niedokrwistością, zaburzeniami neurologicznymi, wybroczynami pod skórą.

Jakie badania należy wykonać, aby zdiagnozować chorobę?

Obserwuje się zmniejszone stężenie witaminy C w surowicy oraz cechy niedokrwistości w morfologii krwi.

Jakie są metody leczenia?

Leczenie szkorbutu polega na suplementacji brakującej witaminy w postaci preparatów farmakologicznych oraz wzbogaceniu diety w produkty bogate w kwas askorbinowy (owoce cytrusowe, kiszona kapusta, ziemniaki).

Do jakiego specjalisty należy się zgłosić?

Pomoc można uzyskać u internisty lub pediatry.

Na czym polega profilaktyka tej choroby?

Witamina C nie jest syntetyzowana w organizmie człowieka, dlatego musi być dostarczana z pożywieniem. Witamina C jest bardzo wrażliwa na działanie wysokiej temperatury, dlatego warzywa i owoce należy spożywać surowe. Źródłem witaminy C są cytrusy, truskawki, czarna porzeczka, pomidory, papryka, marchew, ziemniaki, brokuły.

Jakie leki są zalecane w tej chorobie?

Leczenie polega na podawaniu witaminy C.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz