Składniki:
dla >6 osób- mąka, 250 gram
- 2-3 cebule, tylko zielona część
- Olej sezamowy, 3 łyżki
- olej, 1 łyżka
- sól, 1/2 łyżeczki
- gotująca się woda, 220 ml
Opis przygotowania:
1. Mąkę i sól wsypać do dużej miski.2. Po zmieszaniu sproszkowanych składników dodać olej sezamowy oraz normalny, a także gotującą się wodę. Mieszać aż do wyrobienia gładkiej masy.
3. Na stolnicę wsypać trochę mąki, wyciągnąć ciasto z miski i zagniatać przez kilka minut- ciasto powinno stać się elastyczne i troszkę klejące, dodać do ciasta drobno posiekaną cebulkę
4. Z ciasta uformować długi wałek, następnie podzielić go na 20 do 24 małych kawałków
5. Każdy z kawałków rozwałkować na koło o średnicy 10 cm
6. Smażyć na oleju do uzyskania złocistego koloru
7. Naleśniki powinny być przekładane tyko raz- smażyć każdą ze stron około 2-3 minut
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz