Szukasz czegoś?

* Na dole strony znajdziecie kalkulator BMI

poniedziałek, 25 lutego 2013

Zmęczenie, czy juz ANEMIA?

Niedobór żelaza, jednego z pierwiastków pozwalającego na prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu może prowadzić do – niedokrwistości. 


ANEMIA – to częsty problem wielu osób, a szczególnie kobiet, dzieci, osób starszych oraz ludzi chorujących przewlekle.

Widoczne niedobory żelaza to:                                
- przemęczenie;
- osłabienie, senność, brak sił fizycznych;

- problemy z koncentracją i osłabienie pamięci;
- bóle głowy;
- czasem omdlenia i utrata przytomności;
- blady kolor skóry i śluzówek;
- kruchość paznokci i włosów;
- krwawienia dziąseł;




Najczęstsze przyczyny utraty żelaza to:
- krwawienia miesiączkowe, szczególnie te obfite i długotrwałe;
- stosowanie restrykcyjnych, niskokalorycznych i ubogo składnikowych diet;
- dynamiczny wzrost, w okresie dojrzewania;
- źle zbilansowana dieta w okresie ciąży i laktacji;
- upośledzone wchłaniania u osób w podeszłym wieku;


Rola żelaza w organizmie:
- wytwarzanie czerwonych krwinek – hemoglobiny, transportującej tlen do komórek ciała, a więc odpowiedzialnej za dotlenienie komórek;
- zapobieganie niedokrwistości;
- wspomaganie układu immunologicznego;
- zwiększenie odporności na stres;



Głównym i najlepszym źródłem żelaza w diecie, są produkty zwierzęce.
Wchłania się z nich około 25% żelaza.

Są to: wątróbka, polędwiczki, cielęcina, chude mięso wołowe, drób, tłuste ryby i żółtko jaja.


Roślinnym źródłem żelaza są:

- rośliny strączkowe np. fasolka szparagowa;

- zielone, świeże warzywa (natka pietruszki, brokuły, papryka, szpinak);

- owoce (suszone figi, morele);

- nasiona: sezam, pestki dyni;

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz