Szukasz czegoś?

* Na dole strony znajdziecie kalkulator BMI

piątek, 1 marca 2013

Ciaska z morelą

Ciastka z moreląSkładniki:
  • 200 g Kasia
  • 300 g mąki
  • 2 łyżki cukru
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki śmietany
  • duża puszka moreli w zalewie (około 800g)

  • Sposób przygotowania:
    Mąkę, cukier, miękką Kasia, żółtka i śmietanę wymieszaj szybko mikserem, następnie wyłóż na posypany mąką blat i szybko zagnieć.
    Zawiń w folię i włóż na godzinę do lodówki.
    Następnie ciasto rozwałkuj na grubość 3 mm i wykrawaj foremką kółeczka o średnicy ok. 7 cm. W co drugim wycinaj mniejszą foremką otwór, tak aby powstały pierścienie.
    Morele odsącz z zalewy i wysusz na papierowych ręcznikach. Układaj je na pełnych kółeczkach i przykrywaj pierścieniami.
    Ciasteczka przełóż na wyłożoną papierem blaszkę i piecz około 20 minut w 180 st C.
    Temperatura piekarnika : 180oC
    Czas pieczenia: około 20 minut

    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz