Dobroczynne właściwości:
- Kakao zawiera teobrominę, która ma właściwości pobudzające. Właśnie z tego powodu warto pić je rano.
- Zespół Briana Buijsse’a z Instytutu Zdrowia Publicznego w Holandii wykazał, że osoby spożywające kakao są o 50 procent mniej narażone na śmierć z powodu choroby serca.
- W prawdziwym kakao znajdziesz magnez, który przeciwdziała nadmiernemu zmęczeniu i utrzymuje właściwy rytm serca. Zdaniem amerykańskich naukowców picie gorącego kakao, dzięki zawartym w nim przeciwutleniaczom, chroni komórki mózgu m.in. przed alzheimerem.
- Z kolei prof. Norman Hollenberg z Harvardu na podstawie obserwacji Indian z Panamy dowiódł, że kakao działa przeciwnowotworowo i zapobiega cukrzycy.
źródło:http://www.styl.pl/zdrowie/porady/news-dlaczego-warto-pic-kakao,nId,767033
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz