Trzeba dbać o właściwy poziom pierwiastka życia, który trudno się wchłania, a łatwo wypłukuje.
Na co wpływa?
Usprawnia pracę szarych komórek, poprawia pamięć i koncentrację. Potrzebują go naczynia krwionośne i serce. Naukowcy zauważyli, że mieszkańcy regionów, w których jest twarda woda (zawierająca dużo magnezu), rzadziej chorują na serce. Przy tym ten pierwiastek nie tylko zapobiega schorzeniom serca, ale i wspomaga ich leczenie. Podaje się go po zawale, bo przeciwdziała powstawaniu skrzepów i arytmii. Przy nadciśnieniu tętniczym też zaleca się jedzenie produktów bogatych w magnez. Ponadto wspomaga on leczenie astmy i zapalenia oskrzeli, ponieważ rozszerza drogi oddechowe. Łagodzi dolegliwości związane z napięciem przedmiesiączkowym. Prawdopodobnie może zapobiegać migrenie. Reguluje procesy trawienne i wydalanie toksyn. Wpływa na układ hormonalny, pracę mięśni i odporność.
Kiedy go brakuje?
W nocy męczą cię poty i nieprzyjemne sny, rano budzisz się zmęczona i rozbita. Odczuwasz krótkotrwałe bolesne kurcze łydek, mrowienie w kończynach, nerwowo drga ci powieka. Nagle bez powodu dopada cię kołatanie serca, zawroty i bóle głowy... Jeśli jednocześnie jesteś rozdrażniona, trudno ci się skoncentrować, masz zmienne nastroje - prawie pewne, że twojemu organizmowi brakuje magnezu! Nie lekceważ tych sygnałów, bo jego niedobór może prowadzić do chorób psychicznych, zaburzeń nerwicowych, arytmii serca i osłabienia odporności.Gdzie go szukać?
Odpowiednią ilość magnezu można dostarczyć w pożywieniu. Jeśli jednak w jadłospisie królują fast foody, żywność wysoko przetworzona, tzn. konserwy, dania gotowe, słone i słodkie przekąski, nie dziwmy się, że brakuje magnezu. Tam go nie ma. Procesy przetwarzania żywności też rugują z niej naturalny magnez. Przykładem jest sól. Ta, której zwykle używamy, czyli warzona, po oczyszczeniu zawiera prawie wyłącznie chlor i sód, podczas gdy sole nieoczyszczone: morska i nierafinowana sól kamienna mają magnez, potas, jod i śladowe ilości innych pierwiastków. Oczyszczone ziarno zbóż traci 78 proc. magnezu, fasolka szparagowa w konserwie - 56 proc.Co więc należy jeść? Produkty zbożowe, zwłaszcza kasze (hitem jest gryczana!), pestki dyni i słonecznika, produkty pełnoziarniste (chleb, płatki, muesli). Ponadto warzywa strączkowe (fasola i groch przede wszystkim), orzechy, migdały, ryby i żółte sery. Sporo magnezu mają niektóre warzywa (selery, szpinak i ziemniaki) i owoce (banany, rodzynki, suszone śliwki), mleko, jaja, drób oraz podroby. Jego bogate źródło stanowią kakao i czekolada, szczególnie gorzka. Komponujmy dietę tak, żeby znalazło się w niej dużo produktów zawierających magnez.
Nie istnieje ryzyko przedawkowania go, bo trudno się wchłania, a łatwo wypłukuje. Zwłaszcza pod wpływem stresu, niektórych chorób, leków (np. moczopędnych, antykoncepcyjnych) i dużego wysiłku fizycznego lub odchudzania. Błyskawicznie ubywa magnezu, gdy nadużywamy alkoholu i pijemy hektolitry kawy.
źródło:http://www.styl.pl/zdrowie/porady/news-bez-magnezu-nie-ma-zdrowia,nId,935423#z
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz