Szukasz czegoś?

* Na dole strony znajdziecie kalkulator BMI

niedziela, 15 czerwca 2014

Pizza, którą można jeść codziennie








„Ser” z kaszy jaglanej i awokado

 1 szkanka ugotwanej kaszy jaglanej
3 łyżki ugotowanej cieciorki
1 dojrzałe awokado
1 ząbek czosnku
ok. 1/2 łyżeczki soli
1/3 szklanki oleju z oliwek
1 łyżka skrobi kukurydzianej
1 łyżeczka agaru (wegetariańska żelatyna)
ok. 1/2 szklanki ciepłej wody
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka przyprawy warzywnej
sól do smaku
Wszystkie składniki miksujemy w blederze a gładką masę. Wody dodajmey tyle aby nasz ser był lekko lejący.

Ciasto do pizzy
2/3 szklanki ugotowanej czarnej fasolki albo z puszki
1/3 szklanki wody
1 szkalnka mąki pszennej razowej
1 szklanka mąki pszennej białej
ok 1/2 szklanki wody
1/2 łyżeczki soli
4 łyżki oleju
2 łyżki suchych drożdży


Wykonanie:
W blenderze miksujemy fasolę z 1/3 szklanki wody i olejem. Wylewamy do miski i  dodajemy drożdże. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
W tym czasie przygotowujemy suche składniki do ciasta które mieszamy razem. Po wyrośnięciu dodajemy suche składniki, mieszamy dodając powoli wodę (uważajcie, nie zadużo). Ciasto dokładnie wygniatamy (niektórzy mówią, że 15 razy :-)
Po dokładnym wyrobieniu ciasta odstawiamy do wyrośnięcia.
Po wyrośnięciu przemieszać jeszcze raz i ułożyć na blaszce.
Polać sosem pomidorowym – użyłam sos marinera.
Dodajemy ulubione warzywa – użyłam pomidory, cebulę, oliwki kalamata (koniecznie) i brokuły (mi nie smakowały)
Na koniec polewamy serem.
Pieczemy w piekarniku w temp. 390 F (220) ok. 15- 20 minut.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz