Kontroluj ilość spożywanych kalorii
Podstawowym założeniem odchudzania jest utrzymanie tak zwanego ujemnego bilansu energetycznego. Oznacza to, że aby schudnąć, powinniśmy zjadać w ciągu dnia mniej kalorii niż spalamy. Aby uzupełnić niedobór kalorii, nasz organizm sięgnie po energię zgromadzoną w tłuszczu i spali go. Aby dowiedzieć się więcej na temat ilości kalorii odpowiedniej dla Ciebie, przeczytaj nasz artykuł: Odchudzanie a bilans energetyczny.
Spożywaj potrawy o niskim indeksie glikemicznym
Liczenie kalorii nie wystarczy, aby nasze ciało skutecznie pozbywało się nagromadzonego tłuszczu. Okazuje się bowiem, że niektóre potrawy stymulują magazynowanie energii w komórkach tłuszczowych, a niektóre ułatwiają spalanie naszych fałdek. To jak potrawa wpływa na nasze odchudzanie, zależy od jej indeksu glikemicznego. Pionierem diety opartej na indeksie glikemicznym jest pochodzący z Francji dr. Michael Montignac. Na podstawie swoich badań stworzył on dietę nazwaną od jego nazwiska dietą Montignaca. Współczesne badania medyczne potwierdzają zasadność tez głoszonych przez Francuskiego doktora. Coraz więcej dietetyków zaczyna używać indeksu glikemicznego jako jednego ze wskaźników przy komponowaniu zdrowiej diety. Założenia te zostały między innymi uwzględnione przy tworzeniu nowej piramidy zdrowego żywienia, która wyznacza najnowsze standardy zdrowego odżywiania. Więcej o indeksie glikemicznym i o tym jak stosować go w praktyce dowiesz się z artykułu: Indeks glikemiczny a odchudzanie.
Twoja dieta musi być zbilansowana
Każdy z nas do zdrowego funkcjonowania potrzebuje wielu różnych składników, które czerpiemy z pożywienia. Niezbędne są nam codzienne dostawy białka, cukrów, tłuszczy, witamin oraz innych mikroelementów. Zatrzymanie dostaw któregokolwiek z niezbędnych do życia składników powoduje, że organizm przestaje pracować we właściwy sposób. Może się to objawiać na wiele różnych sposobów. Niektóre z nich odczuwamy od razu, na przykład poprzez zmęczenie, inne wychodzą na jaw dopiero po dłuższym czasie - na przykład nadmierne psucie się zębów oraz słabość kości przy diecie ubogiej w wapń.
Aby Twoja dieta była zdrowa i bezpieczna, musisz komponować swoje posiłki tak, aby dostarczać organizmowi wszystkich potrzebnych mu składników. Najlepszą metodą jest komponowanie swojej diety zgodnie z zasadami opisanymi przez piramidę zdrowego żywienia.
Jedz często i mało
Bardzo wiele badań zwyczajów żywieniowych dowodzi, że największe sukcesy w odchudzaniu osiągają ludzie, którzy spożywają regularne małe posiłki w krótkich odstępach czasu. Dzięki takiemu postępowaniu organizm nie jest skłonny do magazynowania spożywanych kalorii. Więcej na ten temat planowania posiłków w ciągu dnia w artykule: Rozłożenie posiłków w ciągu dnia.
Jedz powoli
pośpiech jest domeną naszych czasów. Gnamy wszędzie niemal codziennie, wciąż będąc spóźnieni. Jeśli jednak chcesz schudnąć, zwolnij trochę choćby podczas posiłków. O tym dlaczego warto jeść wolno i jak to zrobić przeczytasz tu: Jedz powoli i chudnij.
Pij dużo wody
Bardzo ciekawym zjawiskiem jest fakt, że pomimo tak łatwej dostępności wody, wiele osób chodzi odwodnionych, często nawet nie zdając sobie z tego sprawy. Woda natomiast jest niezbędna do właściwego trawienia oraz przemiany materii. Dodatkowo regularne picie wody redukuje uczucie łaknienia, dzięki czemu będziesz jeść mniej bez wyrzeczeń. Więcej o pozytywnych skutkach wody przeczytasz tu: Pij wodę - to zdrowo.
Wysypiaj się
Jeżeli chcesz schudnąć, odpowiednia ilość snu jest niezbędna. Coraz więcej badań wskazuje, że u osób niewyspanych zachodzą niekorzystne zmiany hormonalne, które wzmagają łaknienie oraz stymulują odkładanie się tłuszczu. Więcej w artykule: Sen a odchudzanie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz